Wstążki bordo

0 (0 ocen)

  • 10 min

Pomysł na zabarwienie makaronu w barszczu czerwonym podpatrzyłam na blogu Facet i kuchnia i trochę zmodyfikowałam .

  • 10 min

Składniki:

  • 15 dag makaronu Tagliatelle
    6 szklanek wody
    15 łyżeczek barszczu czerwonego w proszku
    kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Tagliatelle Dodatki

Wstążki bordo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron- gotowanie w barszczu 1. Zagotować wodę. Wsypać barszcz. Dodać kilka kropli barwnika ( tak by barszcz był purpurowy). Na wrzący wrzucić makaron i ugotować al dente.
  • Makaron gotowany na barszczu odcedzony 2. Odcedzić.
  • Makaron Tagliatelle gotowany na barszczu 3. Włożyć z powrotem do garnka w którym się gotował i dołożyć masło. Poczekać aż się rozpuści. Potrząsnąć garnkiem by makaron pokrył się tłuszczem.

Porady

Teraz trochę o smaku- makaron ma lekko kwaskowy ( bardzo delikatny - tak jak by pokropiono go cytryną ) smak . Można go podawać jako dodatek do II Dania lub samodzielne danie np. posypany zieleniną i tartym parmezanem. Co do barszczu w którym gotował się makaron można go użyć jako bazę na zupę ,,buraczkową" ( tarte buraczki ze słoika , ziemniaki z wczorajszego obiadu, śmietana itp.) W oryginalnym przepisie nie używa się barwnika ale chyba po prostu barszcz z kartonika ma bardziej intensywny kolor - tego w proszku musiała bym dać za dużo i bałam się ,że makaron będzie potem za kwaśny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować