Wanilia i kokos nadają temu ciastu niepowtarzalny aromat a połączenie sera i ciasta kruchego o smaku kakaowym decydują o niepowtarzalnym smaku sernika!
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto kruche:
1 ½ szklanki mąki krupczatki
1/3 szklanki cukru
8 dag świeżego masła
1 jajko
wanilia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka kakao
Masa serowa:
½ szklanki cukru
4 serki homogenizowane
25 dag białego półtłustego twarogu
3 jajka
1 laska wanilii
1 budyń waniliowy lub śmietankowy w
proszku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Kruszonka kokosowa
½ szklanki cukru
15 dag wiórków kokosowych
5 dag mąki pszennej
125 dag masła
Wspaniały aromatyczny sernik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Z podanych składników zagnieć ciasto kruche – odstaw do lodówki
2. Z podanych składników zagnieć ciasto na kruszonkę - odstaw do lodówki
3. Ser biały przepuść przez maszynkę
4. Kruche ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia – nakłuj widelcem
5. Włóż ciasto do pieca nagrzanego do 170*C i pozostaw tam na 10-15 minut
6. Jajka ubij z cukrem i wanilią na puch – muszą być gęste
7. Wciąż ubijając dodaj twaróg oraz serki homogenizowane
8. Do ubitej masy dodaj lekko mieszając budyń w proszku oraz proszek do pieczenia
9. Ubitą masę serową wlej do formy , wyrównaj.
10. Wstaw do pieca na około 35 minut
11. Ciasto wyjmij z pieca i posyp tartą na tarce kruszonką
12. Wstaw sernik ponownie do pieca, zmniejsz ogień do 160*C .
13. Ciasto pozostaw w piecu do momentu, aż kruszonka nabierze koloru złotego
14. Wyjmij sernik i posyp tartą czekoladą – wstaw ponownie na kilka minut do pieca dla rozpuszczenia czekolady.
15. Ciasto jest gotowe.
Komentarze