Wołowina z warzywami w sosie paprykowym

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Przepyszne mięso w sam raz na wiosenny obiad.Wołowina z papryką , porami i cebulką z dodatkiem przepysznego paprykowego sosu.Podana ze świeżymi ziemniaczkami i szczypiorkiem prosto z ogródka tworzy wspaniałe danie , które zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

  • 60 min

Składniki:


  • SKŁADNIKI :
    * wołowina ( polędwica lub mięso z udźca ) - 500 g
    * papryka - 2 szt
    * por - 1 szt
    * cebula - 2 szt
    * bulion warzywny - 1 szkl
    * papryka słodka - 1 łyżeczka
    * chili - 1 szczypta
    * sól - do smaku
    * pieprz - do smaku
    * olej - 125 ml
    * śmietana 18% słodka - 100 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Wołowina z warzywami w sosie paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Mięso oczyszczamy , dzielimy na plastry , lekko rozbijamy.

    W gęsiarce lub na dużej patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulę i przesmażamy.

    Dodajemy mięso , odrobinę solimy i obsmażamy z dwóch stron.

    Podlewamy bulionem , dodajemy paprykę , chili i pieprz i dusimy na wolnym ogniu , co jakiś czas obracając.

    Po ok. 20 minutach dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i pokrojonego w krążki pora.

    Delikatnie mieszamy.na na wolnym ogniu dusimy do miękkości.

    Przed końcem duszenia dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.

    Gotujemy 3 minutki i doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące posypane zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować