Wołowina z porzeczkami i winogronami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Należy pamiętać, że mięso najlepiej marynować w czerwonym winie dość długo. Powinno zachować różowy kolor, dlatego nie należy go długo smażyć.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - udziec wołowy: 500 gramów
    - Mieszane gatunki sałaty (rukola, roszponka,radicchio): 250 gramów
    - czerwone porzeczki: 1 opakowanie
    - ciemne winogrona: 200 gramów
    MARYNATA:
    - czerwone wytawne wino: 1 szklanka
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - czosnek: 1 ząbek
    - czerwona cebula: 1 sztuka
    - świeży tymianek: 1 pęczek
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - musztarda Dijon: 2 łyżeczki
    SOS DO SAłAT:
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - sok z cytryny: 1 sztuka
    - ocet balsamiczny: 2 łyżeczki
    - miód: 2 łyżki

Wołowina z porzeczkami i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać i zostawić w niej mięso na około 3h (najlepiej na noc).
  • 2. Piec wołowinę w temperaturze 250 stopni przez około 40 minut. Po wyjęciu zostawić aby wystygła.
  • 3. Przygotować sałaty, wymieszać z sosem, winogronami i porzeczkami. Mięso pokroić w plastry i ułożyć na sałatce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy