Wołowina z orzechami

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Idealne połączenie soczystego mięsa i chrupiących orzechów

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 G WOłOWINY (NAJLEPIEJ LIGAWY LUB RUMSZTYKU),:
    - wołowina (najlepiej ligawa lub rumsztyk),: 150 gramów
    - czosnek: 1 ząbek
    - sos sojowy: 1 łyżka
    - olej: 1 łyżeczka
    - orzechy ziene niesolone: 2 łyżki
    - chilli: 1 szczypta
    - kolendra: 2 łyżki
    - limona lub cytryna: 0.5 sztuki
    - cukier: 1 szczypta

Wołowina z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pokroić mięso na 2 cm kawałki i roztłuc na cieniutkie plasterki. Do miseczki wycisnąć przez praskę czosnek, wymieszać z sosem sojowym, olejem, cukrem i mięsem. Pozostawić mięso w marynacie szczelnie zamknięte folią spożywczą przez min. 20 min. Mięso można zostawić też w lodówce na całą noc. Obsmażyć mięso na patelni teflonowej aż będzie złociste. Wrzucić orzeszki i smażyć 2 min. przez cały czas mieszając, aby powstały sos oblepił orzechy. Skropić sokiem z limonki, posypać kolendrą.

Komentarze

Podobne przepisy