Wołowina z boczniakami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Na ostro ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 200g mięsa wołowego - u mnie łopatka
    200g ulubionego makaronu
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    100g boczniaków
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    1 papryczka chili
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    pieprz kajeński
    parmezan

    marynata do mięsa:
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wołowina z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek przeciśnięty przez praskę wymieszać z reszta składników marynaty i z pokrojonym w paski mięsem. Ostawić do lodówki najlepiej na cała noc.
  • Mięsko na patelni 2. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso i obsmażyć. Podlać winem i wodą, dodać posiekaną papryczkę chili, przykryć i dusić do miękkości mięsa.
  • Z pomidorami 3. Kiedy mięso będzie miękkie dodać pomidory z puszki, wymieszać.
  • Z boczniakami 4. Do sosu dodać pokrojone w paski boczniaki. Podsmażyć 10 minut. Doprawić do smaku.
  • 5. Makaron ugotować aldente, odcedzić, nałożyć na talerz, polać sosem i posypać tartym parmezanem.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować