Wołowina w sosie selerowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Gotuję tylko dla siebie i męża, gdyż siódemka naszych dzieci już się usamodzielniła. Jestem Słowaczką, a przepis pochodzi z mojej starej słowackiej książki kucharskiej

Składniki:

  • ● 15 dag selera
    ● 40 dag wołowiny w kawałku
    ● 1 cebula
    ● 3 łyżki oleju
    ● 4 dag mąki
    ● 10 dag przecieru pomidorowego
    ● cukier

Wołowina w sosie selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso podsmażamy ze
    wszystkich stron na rozgrzanym
    oleju, wyjmujemy
  • 2. Na tym samym oleju smażymy
    pokrojoną cebulę, wkładamy mięso i podlewamy wodą. Dodajemy
    starty seler i solimy. Dusimy
    pod przykryciem, aż mięso
    zmięknie, od czasu do czasu je
    obracając i podlewając wodą.
  • 3. Powstały sos zagęszczamy
    mąką wymieszaną z małą ilością
    wody, dodajemy przecier pomidorowy
    i chwilę gotujemy. Mięso
    wyjmujemy i kroimy na porcje.

Porady

Mięso podajemy z ziemniakami i dowolną surówką. Sos możemy lekko posłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2009

Komentarze

Podobne przepisy