Wołowina w sosie czekoladowym

4.5 (150 ocen)

Moja propozycja skierowana jest dla tych którzy lubią nowości w kuchni. Danie ma wspaniały smak i aromat. Najlepiej smakuje z ryżem i zieloną sałatą.

Składniki:



  • 40 dag chudej wołowiny
    mała cebulka
    2 łyżki oleju
    1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
    szczypta pieprzu chili cayenne
    szczypta soli
    1 szkl czerwonego wytrawnego wina

    torebka ryżu

Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wina Gulasz

Wołowina w sosie czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju w rondlu o grubym dnie. Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać do cebulki i smażyć do czasu aż cały płyn odparuje. Wtedy dodać połamaną czekoladę, przyprawy (uważać z ilością aby danie nie było za ostre) i wino, wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Dosyć często mieszać a w razie potrzeby podlać odrobiną wody. Dusić aż mięso będzie miękkie. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Wołowinę podawać z ryżem i sałatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gorzka czekolada Mięso Ryż Wino Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować