Wołowina w koszulkach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To obiadowe danie pamiętam z dzieciństwa.

Składniki:

  • 50 dag polędwicy wołowej
    2 jajka
    4 łyżki mąki
    łyżka mleka
    sok z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz
    żurawina ze słoika
    natka pietruszki do dekoracji
    50 dag ziemniaków
    masło
    2 łyżki smalcu

Wołowina w koszulkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z jajek, mąki, mleka i odrobiny wody robimy gęste ciasto naleśnikowe.
  • 2. Polędwicę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Lekko rozbijamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Zanurzamy w cieście i smażymy na roztopionym smalcu.
  • 3. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Łyżką nabieramy porcje i smażymy na roztopionym maśle. Podajemy z żurawiną do mięsa. Dekorujemy natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2012

Komentarze

Podobne przepisy