Wołowina w indyjskim sosie madras

4.49 (170 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niezwykle pikantna potrawa pochodząca z Indii czyli wołowina duszona w sosie pomidorowym z dodatkiem aromatycznych przypraw.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g steku wołowego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 zielona papryka
    600 ml bulionu wołowego
    1 puszka pomidorów
    1 łyżka mielonej kolendry
    1 łyżka mielonego kuminu
    1 łyżeczka kurkumy
    1 łyżka chilli w proszku
    3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżeczka startego imbiru
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Wołowina w indyjskim sosie madras - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wołowina w indyjskim sosie madras 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w koskę wołowinę. Smażymy do zbrązowienia. Wsypujemy przyprawy (kolendra, kumin, chilli, kurkuma). Dodajemy czosnek, imbir. Dobrze mieszamy. Smażymy jeszcze 3 minuty, następnie zalewamy bulionem wołowym, pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym i sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy pokrywką, dusimy 1 godzinę. Po upływie tego czasu wrzucamy pokrojoną w kostkę zieloną paprykę, wiórki kokosowe i gotujmy jeszcze 10 minut – bez przykrycia aby sos się zagęścił. Podajemy z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować