Wołowina po ranczersku

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

Potrawa jest sycąca i zdrowa. Szybko się ją robi, a jeszcze szybciej znika z talerzy. Zajada się nią cała moja rodzina.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • ● 1 kg wołowiny
    ● 5 marchewek
    ● 4 ziemniaki
    ● 2 cebule
    ● 5 łyżek groszku konserwowego lub mrożonego
    ● 6 łyżek mąki
    ● olej do smażenia
    ● szczypta mielonego ziela angielskiego lub 2-3 ziarenka
    ● sól
    ● pieprz

Wołowina po ranczersku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy
    w 3-4-cm kostkę. Obtaczamy
    w mące i podsmażamy
    na rozgrzanym oleju. Cebule obieramy i drobno siekamy.
    Marchewki i ziemniaki obieramy
    i myjemy. Kroimy w dużą
    kostkę.
  • Wołowina po ranczersku 2. Mięso przekładamy do rondla,
    wsypujemy cebulę i wlewamy
    2 szklanki wrzącej wody.
    Doprawiamy do smaku
    zielem angielskim, solą i pieprzem.
    Dusimy, od czasu do
    czasu mieszając, aż mięso
    będzie miękkie, a sos nieco
    zgęstnieje.
  • 3. Marchewkę i ziemniaki
    wsypujemy do rondla z mięsem.
    Mieszamy i dusimy ok.
    20 minut, aż warzywa będą
    miękkie. Wsypujemy groszek
    i ponownie doprawiamy do
    smaku. 1-2 łyżki mąki mieszamy
    z wodą. Wlewamy do
    warzyw i zagotowujemy

Porady

● Do potrawy najlepiej nadaje się rostbef. ● Danie można wzbogacić, dodając kukurydzę i paprykę.

Notka redakcyjna

PP_11-2010

Komentarze

Podobne przepisy