Wołowina po meksykańsku z ryżem

4.49 (163 ocen)

  • 30 min

Szybko smacznie i kolorowo na obiad.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie meksykańskiej mieszanki warzywnej
    1/2 kg wołowiny na gulasz
    4 łyżki oliwy
    1 cebula czerwona
    1 papryka czerwona
    1 duży pomidor
    1 puszka fasoli w zalewie
    1 cebula dymka-nać

    Przyprawy:
    1 łyżeczka przyprawy do fajity
    szczypta mielonego kminu rzymskiego
    szczypta suszonej kolendry
    1/2 łyżeczki wędzonej papryki
    szczypta chili jalapeno
    szczypta pieprzu cayenne
    3 ząbki czosnku
    sól morska do smaku

    200 g ryżu z warzywami
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Wołowina po meksykańsku z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi przyprawami, oraz dodajemy zmiażdżony przez praskę czosnek, mieszamy.Odstawiamy na całą noc do lodówki.
  • 2. W woku rozgrzewamy oliwę wrzucamy mięso i smażymy na silnym ogniu 3 minuty mieszając co chwilę.Wyjmujemy z woka na talerz. Na oliwie ze smażenia mięsa podsmażamy 3 minuty pokrojoną w piórka cebulę czerwoną oraz paprykę pokrojoną w paski, następnie wsypujemy mrożoną mieszankę meksykańską i dusimy około 10 minut bez przykrycia
  • 3. Po tym czasie dodajemy znów mięso i pokrojonego pomidora, wrzucamy osączoną z zalewy fasolę czerwoną, doprawiamy ewentualnie solą dusimy 2 minuty. Odstawiamy.
  • 4. Ryż gotujemy na sypko wg wskazówek na opakowaniu .Wykładamy na talerze podajemy z wołowiną posypujemy szczypiorem z dymki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować