Wołowina pieczona z zalewy piwnej

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

na świąteczny obiad

  • 2 godz.

Składniki:

  • wołowina zadnia 2 kg
    piwo jasne 1 litr
    cynamon 1/2 łyżeczki
    gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
    imbir zmielony 1 łyżeczka
    pieprz 1/2 łyżeczki
    jałowiec 1/2 łyżeczki /zmielony/
    cukier brązowy 1 łyżeczka
    sól 2 łyżeczki
    cebula 3 szt
    słonina 4 paski

Wołowina pieczona z zalewy piwnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zalewa 1. Piwo mieszamy z przyprawami i cebulą pokrojoną w kostkę. Wkładamy do niej mięso i przekręcamy co 2-3 godziny. Następnie przecedzamy marynatę, mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy marynatą, okładamy mięso słonina i pieczemy do miękkości ok 2 h

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy