Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne pulpety z wołowiny z dodatkiem sera ricotta połączone z aromatycznym, ziołowym sosem chimichurri to świetna propozycja na szybki obiad, polecam :)

  • 45 min

Składniki:


  • 500 gram mielonego mięsa wołowego
    250 gram ricotty
    2 łyżki startego na tarce parmezanu
    2 jajka
    2 ząbki czosnku
    Skórka otarta z ½ cytryny
    Sól, pieprz
    Sos chimichurri:
    1 garść natki pietruszki
    1 garść świeżego oregano
    1 garść świeżej kolendry
    ¼ łyżeczki kminu rzymskiego
    2-3 ząbki czosnku
    1 papryczka chilli
    Sól, pieprz
    ½ szklanki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wołowe pulpety z ricottą w ziołowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do blendera wkładamy natkę pietruszki, kolendry i liście oregano, dodajemy pokrojony czosnek, chilli, kmin rzymski i blendujemy wszystko.

    Do blendowanych ziół delikatnym strumieniem wlewamy oliwę i blendujemy aż do połączenia się składników. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy.

    Mięso przekładamy do miski, po środku robimy wgłębienie dodajemy ser ricottę i tarty parmezan. Do mięsa wbijamy jajka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, otartą skórkę z cytryny i przyprawy czyli sól i pieprz.

    Mięso dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 15 minut. Lekko wilgotnymi dłońmi formujemy pulpety i smażmy je na złoty kolor po 4-6 minut z każdej strony.

    Usmażone pulpety serwujemy gorące polane sosem chimichurii, smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ricotta Sery Wołowina Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować