Wolno smażony śledź wigilijny

4.5 (170 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Nowoczesne podejście do świeżego śledzia. Z korzennymi przyprawami, cebulą i suszonymi wisniami. Elegancka wersja śledzia w sam raz na wigilijny stół...

  • Dla 6 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - świeże filety śledziowe: 6 sztuk
    - oliwa: 150 mililitrów
    - białe wytrawne wino: 100 mililitrów
    - ocet winny: 50 mililitrów
    - miód: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżka
    - kardamon: 5 sztuk
    - pieprz kolorowy: 8 sztuk
    - anyż (gwiazdka): 1 sztuka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - cebula: 1 sztuka
    - wiśnie suszone: 50 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wolno smażony śledź wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy wszystkie przyprawy (kardamon, pieprz, anyż, liść laurowy, ziele angielskie) i chwilę smażymy (aż poczujemy zapach przypraw). Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, solimy i podsmażamy do momentu aż stanie się szklista. Dodajemy resztę oliwy, ocet, wino, miód, cukier, wiśnie i podgrzewamy, ale nie gotujemy !!! Sprawdzamy palcem, czy jest gorące. Można użyć termometru kuchennego - temperatura 45 st.C.
  • 2. Wkładamy na patelnię śledzie, wyłączamy gaz, przykrywamy patelnię i odstawiamy wszystko do wystygnięcia. Śledzie się usmażą lub, jak kto woli, ugotują w naszej marynacie. Nie może być ona za gorąca, bo śledzie się rozpadną. W takiej temperaturze, jak podałam, śledzie będą fantastycznie przygotowane. Podajemy z cebulą i wiśniami, polane marynatą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Kardamon Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować