wojskowa grochówa

0 (0 ocen)

  • 60 min

O dziwo ulubiona zupa mojej córki!

  • 60 min

Składniki:

  • 2 szklanki grochu
    1 kg kości od schabu
    kawałek boczku
    kawałek cienkiej kiełbasy
    pietruszka
    marchewka
    przyprawy:
    pieprz
    kilka liści laurowych
    2 łyżki majeranku
    przyprawa uniwersalna
    ziele angielskie
    2 ząbki czosnku






Wojskowa grochówa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch namaczamy na noc. Do garnka wkładamy kość gdy się zagotuje, dodajemy groch, pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy(poza majerankiem). Gotujemy.
    W tym czasie przesmażamy boczek, kiełbasę i dodajemy do garnka.
    Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny, a gdy groch będzie prawie całkiem miękki, dodajemy obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki i ząbki czosnku, zupę przyprawiamy majerankiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

grochówka