Woda śledziowa

3.63 (8 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Danie postne dla wszystkich którzy lubią śledzika. U nas znane pod nazwą woda śledziowa ale spotkałam sie również z wersją nazwy zupa śledziowa.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 solony cały śledź mleczak
    1 cebula
    0,5 l przegotowanej zimnej wody
    1 listek laurowy
    kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
    3-4 łyżki octu 10 %
    4 łyżki śmietany 18 %
Wystaw ocenę:

3.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Woda śledziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzia wymoczyć i oczyścić, mlecz pozostawić. Oczyszczonego śledzia pokroić na kawałki. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Pokrojonego śledzia, mlecz i cebulę przełożyć do naczynia, ja używam słoika. Zalać wodą, dodać przyprawy i ocet. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Śledzik zmięknie i będzie ładnie odchodził od ości a woda nabierze śledziowego posmaku. Po tym czasie wyłowić przyprawy i śledzika z zalewy. W zalewie pozostawić cebulę i mlecz. Do zalewy dodać śmietanę i wszystko zblenderować. Jeśli woda jest za kwaśna dolać odrobinę przegotowanej wody. Wodę i śledzika podawać z ziemniakami okraszonymi olejem lnianym lub smażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wigilia Post Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować