Przepis na to proste, ale pyszne i tanie danie pochodzi z ojczyzny najlepszych makaronówna świecie – słonecznej Italii. Dostałam go od mojej mamy Basi.
Składniki:
1 opakowanie makaronu (np. penne)
2 udka z kurczaka
1 kartonik przecieru lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
ząbek czosnku
cebula
sól, pieprz
ostra papryka
olej
1.Udka kurczaka myjemy, gotujemy, osączamy i kroimy w drobną kostkę.
2.Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie al dente i odcedzamy.
3.W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy, dodajemy drobno pokrojoną i podduszoną na oleju cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
4.Gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i papryką (można użyć vegety). Wkładamy pokrojone mięso, mieszamy. Sosem polewamy makaron.
Komentarze