Włoskie sugo

4.49 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis na to proste, ale pyszne i tanie danie pochodzi z ojczyzny najlepszych makaronówna świecie – słonecznej Italii. Dostałam go od mojej mamy Basi.

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu (np. penne)
    2 udka z kurczaka
    1 kartonik przecieru lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    natka pietruszki
    ząbek czosnku
    cebula
    sól, pieprz
    ostra papryka
    olej
Wystaw ocenę:

4.49 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie sugo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoskie sugo 1. Udka kurczaka myjemy, gotujemy, osączamy i kroimy w drobną kostkę.
  • Włoskie sugo 2. Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie al dente i odcedzamy.
  • 3. W garnuszku zagotowujemy przecier pomidorowy, dodajemy drobno pokrojoną i podduszoną na oleju cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki.
  • 4. Gotujemy ok. 15 minut na wolnym ogniu, doprawiamy solą, pieprzem i papryką (można użyć vegety). Wkładamy pokrojone mięso, mieszamy. Sosem polewamy makaron.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować