Włoskie roladki drobiowe z polskim akcentem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam smaki włoskie…sos pomidorowy, bazylia, oregano, pomidory suszone, mozzarella…a to wszystko w towarzystwie filetów z kurczaka i naszego polskiego boczku ;) Niesamowite połączenie, niezwykle smaczne i aromatyczne. Roladki są bardzo soczyste, pełne smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    2 podwójne piersi z kurczaka
    100 g mozzarelli (1 kulka)
    pomidory suszone w oleju
    sól, pieprz
    8 plastrów boczku (gotowanego lub wędzonego)

    1 puszka pomidorów pokrojonych
    1 łyżeczkę suszonej bazylii
    1 łyżeczkę suszonego oregano
    1 ząbek czosnku
    2-3 łyżki oleju z pomidorów suszonych
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie roladki drobiowe z polskim akcentem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi z kurczaka dzielimy na pół, każdą połówkę przekrawamy w poprzek na 2 płaty. Otrzymujemy 8 sporych plastrów mięsa drobiowego. W każdy plaster nakładamy po 1-2 pomidory suszone i kawałek mozzarelli, solimy i pieprzymy, a następnie zwijamy. Całość zawijamy w plaster boczku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli jest taka konieczność, roladki spinamy wykałaczkami. Jeśli jednak ułożymy je ciasno w naczyniu żaroodpornym, nie będzie to potrzebne.
  • 2. Pomidory z puszki wrzucamy do rondelka, dodajemy zmiażdżony czosnek, bazylię, oregano, olej z pomidorów suszonych oraz sól i pieprz. Podgrzewamy do momentu zredukowania nadmiaru wody i uzyskania gęstego sosu pomidorowego.
  • 3. Roladki drobiowe polewamy sosem pomidorowym, zapiekamy przez ok. 1 godzinę w 180 st.

Porady

Podajemy z ulubioną surówka/sałatką i ziemniakami/ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować