Penne (pióra) makaron pochodzący z regionu Kampanii w południowej części Włoch. Podobne danie jadłam we Florencji. Aromat i smak grzybów pasują idealnie do makaronu.To były naprawdę udane wakacje.
Włoskie penne z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente- penne około 11 minut). Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odstawić.
2.Grzyby namoczyć w bulionie. Po 5 minutach zmiksować w blenderze.Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę, zeszklić na oliwie.
3.Zmiksowane grzyby w bulionie przelać na patelnię z cebulą, doprowadzić do wrzenia.
4.Do słoika wlac śmietanę, 2 łyżki zimnej wody,wsypać mąkę,szczelnie zamknąć i potrząsnąć do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie przelać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
5.Makaron polać gorącym sosem, posypać tartym parmezanem. Można także posypać natką pietruszki.Smacznego!
Komentarze