Włoskie penne z sosem grzybowym

4.5 (194 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Penne (pióra) makaron pochodzący z regionu Kampanii w południowej części Włoch. Podobne danie jadłam we Florencji. Aromat i smak grzybów pasują idealnie do makaronu.To były naprawdę udane wakacje.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - makaron penne: 300 gramów
    - suszone grzyby leśne: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30%: 100 mililitrów
    - bulion grzybowy (może być z kostki): 400 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 2 szczypty
    - parmezan: 50 gramów
    - sól: 2 szczypty
    - oliwa: 2 łyżki
    - mąka ziemniaczana: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoskie penne z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie (al dente- penne około 11 minut). Po ugotowaniu przelać zimną wodą, odstawić.
  • 2. Grzyby namoczyć w bulionie. Po 5 minutach zmiksować w blenderze.Cebulę obrać, posiekać w drobna kostkę, zeszklić na oliwie.
  • 3. Zmiksowane grzyby w bulionie przelać na patelnię z cebulą, doprowadzić do wrzenia.
  • penne 4. Do słoika wlac śmietanę, 2 łyżki zimnej wody,wsypać mąkę,szczelnie zamknąć i potrząsnąć do uzyskania jednolitej mieszaniny. Następnie przelać do sosu, mieszać, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia.Doprawić pieprzem, ewentualnie solą.
  • penne 5. Makaron polać gorącym sosem, posypać tartym parmezanem. Można także posypać natką pietruszki.Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować