CASTAGNOLE - WŁOSKIE MINI PĄCZUSIE z KREMEM BUDYNIOWYM

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Dzisiaj ostatki i ostanie karnawałowe słodkości. Te pączusie nadziewane kremem waniliowym są wspaniałe, rozpływają się w ustach. Polecam gorąco!

  • 2 godz.

Składniki:

  • 400 g mąki
    200 g ziemniaków (ugotowanych i przeciśniętch przez praskę)
    20 g masła,
    2 jajka,
    ok.200 ml letniego mleka
    50 g drożdży
    1łyżka cukru
    1 torebka cukru waniliowego
    skórka z 1 cytryny
    1 szczypta soli
     

    na krem budyniowy:
    250 ml mleka
    3 żółtka
    70 g cukru
    30 g mąki
    wanilia lub skórka z cytryny
    szczypta soli
     
     dodatkowo:
    1 litr oleju arachidowego lub słonecznikowego (do smażenia)

    cukier puder (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Castagnole - włoskie mini pączusie z kremem budyniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce przygotować zaczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać 1 lyżkę cukru, mleko i 1 łyżkę mąki. Połączyć ze sobą składniki, przykryć miskę bawełnianą ściereczką o odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce.
  • 2. Do miski z podrośniętym zaczynem dodać przesianą mąkę, wcześniej ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, jajka, roztopione masło, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny, szczypte soli.
  • 3. Wyrabiać (dolewając w razie potrzeby letniego mleka) do momentu uzyskania elastycznego miękkiego ciasta, które zacznie odrywać się od ręki. Przykryć ściereczką i pozostwić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. 45 min (musi podwoić swoją objętość).
  • 4. W międzyczasie przygotować krem. Do dość dużego garnka wlać mleko i doproawdzić do wrzenia, a następnie wyłaczyć ogień.W misce ubić trzepaczką cukier z żóltkami i nasionkami wanili lub skórka z cytryny do momentu uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodać przesianą mąkę oraz szczypte soli i połączyć z ubitymi z cukrem żółtkami. Teraz wlewać do masy jajecznej małym strumieniem wcześniej podgrzane mleko, ciągle mieszając trzepaczką w taki sposób, żeby nie powstały grudki. Tak przygotowaną miszankę wlać z powrotem do garnka, w którym wcześniej gotowało się mleko i na małym ogniu ciągle mieszają trzepaczką lub drewnianą łyżką podgrzewać do momentu aż krem zacznie kipieć i gęstnieć. Gotować ciągle mieszając prze ok. 2-3 min. Wystudzić krem od czasu do czasu mieszając lub przykryć przeźroczystą folią spożywczą tak, żeby dotykała ona bezpośrednio kremu, w ten sposób na stygnącym kremie nie stworzy się charakterystyczna ‘budyniowa skórka’.
  • 5. Wyrośnięte ciasto odrywać rękami po kawałeczku i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Ciasto jest dość miękkie (nie podsypujcie zbyt dużo mąką! Castagnole nie muszą być idealne ;)...smakować będą równie dobrze. )Tak przygotowane kuleczki smażyć na rozgrzanym głębokim oleju na złoty kolor. Wyławiać i układać na papierowym ręczniku, aby ociekły z tłuszczu. Ostudzić.
  • 6. .Ostudzone castagnole nadziewać kremem budyniowym przy pomocy rękawa cukierniczego zakończonego metalową dość cinką końcówką. Układać na pólmmisku i przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Porady

Castagnole najlepiej smakują oczywiście pierwszego dnia;). Z tej porcji wychodzi ich dość sporo. Moja rada, którą zawsze pratykuję. Świeże, wystygnięte castagnole mrożę, a kiedy mam ochotę na pyszne śniadanie lub podwieczorek rozmrażam je wcześniej, a przed samym podaniem wkładam na 5 min. do nagrzanego do 150°C piekarnika. Jeśli ma gotowy krem nadziewam kremem jeśli nie posypuję tylko cukrem pudrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować