Włoskie grzanki (bruschetta

5 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem świeżo upieczoną mężatką. Mimo pracy i nauki znajduję czas, aby dobrą kolacją sprawić mężowi przyjemność.

Składniki:

  • ● bagietka
    ● 25 dag mozzarelli
    ● 3 średnie pomidory
    ● olej
    ● 2 średnie cebule
    ● łyżka masła
    ● 2 ząbki czosnku
    ● bazylia
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Zobacz również:

Bagietka Przystawki

Włoskie grzanki (bruschetta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bagietkę kroimy w 1-cm
    kromki. Czosnek obieramy,
    przeciskamy przez praskę,
    ucieramy z masłem. Smarujemy
    pieczywo.
  • 2. Cebule obieramy, kroimy
    w małą kostkę i podsmażamy
    na odrobinie
    oleju. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Usuwamy
    gniazda nasienne, a miąższ kroimy
    w małą kostkę. Krótko podsmażamy
    razem z cebulą. Doprawiamy
    do smaku bazylią,
    solą i pieprzem. Rozkładamy na
    pieczywie.
  • 3. Na wierzchu układamy po
    plastrze mozzarelli. Zapiekamy
    10 minut w temp. 180 °C.

Porady

Mozzarellę możemy zastąpić żółtym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bagietki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować