Potrawa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu no i bardzo smaczna.
25 min
Składniki:
ok. 300 g makaronu, np. farfalle (kokardki) lub penne (rurki)
ok. 500 g piersi z kurczaka
8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
3-4 czubate łyżki serka mascarpone
1 łyżka oleju z pomidorów
bazylia i oregano suszone (ja użyłam świeżej bazylii)
sól i pieprz
Włoskie farfalle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.
2.W międzyczasie umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz, dodaj po łyżeczce ziół i łyżkę oleju z pomidorów i wymieszaj tak, aby wszystkie cząstki mięsa obtoczone były w przyprawach. Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie potrzebujesz więcej tłuszczu do smażenia.
3.Gdy mięso już lekko się podsmaży dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, wymieszaj dokładnie i na małym ogniu podsmażaj dalej, aż kurczak zacznie się złocić.
4.Z zawartością patelni połącz teraz serek mascarpone, tak by oblepił każdy kawałeczek mięsa.
5.Odcedź makaron, wrzuć na patelnię i wymieszaj raz jeszcze. Podawaj gorące!
Komentarze