włoskie farfalle

0 (0 ocen)

  • 25 min

Potrawa jest bardzo szybka i prosta w przygotowaniu no i bardzo smaczna.

  • 25 min

Składniki:

  • ok. 300 g makaronu, np. farfalle (kokardki) lub penne (rurki)
    ok. 500 g piersi z kurczaka
    8-10 kawałków suszonych pomidorów w oleju
    3-4 czubate łyżki serka mascarpone
    1 łyżka oleju z pomidorów
    bazylia i oregano suszone (ja użyłam świeżej bazylii)
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Farfalle

Włoskie farfalle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Makaron ugotuj al dente w osolonym wrzątku, według instrukcji na opakowaniu.
  • 2. W międzyczasie umyte i oczyszczone piersi z kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz, dodaj po łyżeczce ziół i łyżkę oleju z pomidorów i wymieszaj tak, aby wszystkie cząstki mięsa obtoczone były w przyprawach. Tak przygotowane mięso wrzuć na rozgrzaną patelnię – nie potrzebujesz więcej tłuszczu do smażenia.

  • 3. Gdy mięso już lekko się podsmaży dodaj pokrojone drobno suszone pomidory, wymieszaj dokładnie i na małym ogniu podsmażaj dalej, aż kurczak zacznie się złocić.
  • 4. Z zawartością patelni połącz teraz serek mascarpone, tak by oblepił każdy kawałeczek mięsa.
  • 5. Odcedź makaron, wrzuć na patelnię i wymieszaj raz jeszcze. Podawaj gorące!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron kokardki (farfalle)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować