Włoski tort ziemniaczany torta di patate - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy
i przecieramy do większego naczynia (aby można było wygodnie wymieszać składniki). Do ziemniaków dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy parmezan, jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do
smaku. Mieszamy
2.Mozzarellę kroimy w plastry, a wędlinę w drobną kostkę. Blachę
(najlepiej teflonową), smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
3.Masę ziemniaczaną dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy równomiernie w blasze, na masie układamy mozzarellę, wędliny i przykrywamy pozostałymi ziemniakami.
Równo uklepujemy, aby wszystkie składniki były dokładnie przykryte. Pieczemy ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Tort jest gotowy, gdy na wierzchu utworzy się
rumiana skorupka
Komentarze