Włoski sernik z figami i sosem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z cukrem pudrem. Zimne masło siekamy na kawałeczki, następnie mieszamy palcami z mąką do momentu aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. dodajemy żółtko i zimną wodę, szybko zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkąłdamy na pół godziny do lodówki. Natępnie wylepiamy nim tortownicę. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wsypujemy fasolę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy 15 minut z obciążeniem, potem do zrumienienia bez papieru i fasoli, wyjmujemy, studzimy.
2.Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy zmielony ser, budyń, sok z limonki, skórkę cytrynową oraz pokrojone na plasterki figi. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie mieszamy z masą serową. Wykładamy na podpieczony spód, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stC i pieczmy około 1 godziny. Studzimy początkowo w otwartym piekarniku, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy obręcz tortownicy.
3.Po całkowitym wystudzeniu, kroimy na kawałki, polewamy glassą balsamiczną i dekorujemy suszonymi figami.
Komentarze