Włoski gulasz z kurczaka z selerem naciowym

4.47 (153 ocen)

  • 60 min

Do tej pory seler naciowy używałam na surowo tylko w sałatkach i surówkach, dlatego dużym zaskoczeniem dla mnie było to, jak smacznie wypadł po usmażeniu i duszeniu go na ogniu. Zachował swoją jędrność a potrawie oddał swój specyficzny smak.

  • 60 min

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
    3 łodygi selera naciowego
    1 puszka czerwonej fasolki
    2 marchewki
    2 cebule
    2 szklanki rosołu
    1/2 szklanki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka bazylii
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżka ziół prowansalskich
    2 liście laurowe
    sól, pieprz
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.47 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoski gulasz z kurczaka z selerem naciowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi kurczaka pokroić w kawałki wielkości kęsa, posolić, popieprzyć i odstawić.
    Seler naciowy pokroić w dużą kostkę, marchewkę w słupki, cebulę w kostkę, fasolkę przelać zimną woda i odsączyć na sicie.
    Oliwę rozgrzać, dodać cebulę, marchew i seler, smażyć ok 5 minut, często mieszając.
    Dodać piersi z kurczaka, pozostałe przyprawy i smażyć ok. 15 minut.
    Po tym czasie zalać rosołem (może być z kostki), dodać przecier pomidorowy, fasolkę i dusić na małym ogniu ok. 20-30 minut.
    Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować