Włoska zupa pomidorowa z paluszkami grissini

0 (0 ocen)

Aromatyczna, zdrowa i pożywna zupa. Robi się ją szybko a najlepiej smakuje z włoskimi paluszkami grissini.

Składniki:

  • 1 cebula
    1 marchewka
    kawałek selera
    2 ząbki czosnku
    700ml przetartych pomidorów (można kupić gotowe lub zmiksować pomidory z puszki)
    pieprz, sól
    bazylia suszona
    bazylia świeża
    3 łyżki oliwy z oliwek

    paluszki grissini

Włoska zupa pomidorowa z paluszkami grissini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obrać. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Marchew i kawałek selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do podsmażonej cebulki. Smażyć kilka minut. Do podsmażonych warzyw wlać pomidory i ok pół litra wody. Doprawić do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Gotować na małym ogniu do czasu aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min). Zupę podawać udekorowaną świeżą bazylią i z paluszkami grissini.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy