Włoska zupa minestrone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolę płuczemy, zalewamy
zimną wodą i odstawiamy
na noc. Następnie ponownie
płuczemy, zalewamy wodą
i gotujemy ok. 10 minut. Odcedzamy,
wlewamy bulion.
2.Żeberka myjemy i z liśćmi
laurowymi wkładamy do fasoli.
Solimy, przykrywamy i gotujemy
2 godz. na małym ogniu.
3.Marchewki obieramy i myjemy.
Kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy. Pomidory sparzamy,
obieramy. Miąższ kroimy
w kostkę, odkładamy. Sok
przecieramy przez sito i wlewamy
do gotującej się zupy.
4.Cebule obieramy i siekamy.
Szklimy na rozgrzanej oliwie
ok. 5 minut. Dodajemy marchewkę
i kapustę. Mieszając,
smażymy 10 minut. Z zupy wyjmujemy liście laurowe i żeberka.
Usuwamy kości. Mięso
kroimy w kawałki. Wyjmujemy
1/2 fasoli, zupę miksujemy.
5.Do zupy wkładamy mięso,
miąższ pomidorów, przesmażone
warzywa i fasolę. Dodajemy
zmiażdżony czosnek
i rozmaryn. Przykrywamy i gotujemy
20 minut. Doprawiamy.
Komentarze