Smaczna tarta z oliwkami propozycja na idealna kolację czy obiad
1 godz. 30 min
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
200 g margaryny
2 pory
olej do smażenia
250 ml śmietany
100 g sera żółtego
300 g fileta z kurczaka
10 zielonych oliwek
200 g papryki konserwowej
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Włoska tarta z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.
Między czasie kroimy filet w kostkę ,pora w paski i paprykę w paski.
W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet ,dodajemy por i paprykę.
2. Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami.
Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
Przelewamy masę jajeczną na ciasto.
3.Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.
Na wierzchu układamy oliwki.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.
Komentarze