Włoska tarta z oliwkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Smaczna tarta z oliwkami propozycja na idealna kolację czy obiad

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 2 szklanki mąki pszennej
    4 jajka
    200 g margaryny
    2 pory
    olej do smażenia
    250 ml śmietany
    100 g sera żółtego
    300 g fileta z kurczaka
    10 zielonych oliwek
    200 g papryki konserwowej
    sól do smaku
    pieprz czarny do smaku

Włoska tarta z oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska tarta z oliwkami 1. Przygotowujemy kruche ciasto zagniatając mąkę z 2 żółtkami i margaryną.
    Chłodzimy je w lodówce około 30 minut.
    Między czasie kroimy filet w kostkę ,pora w paski i paprykę w paski.
    W rondelku rozgrzewamy olej, przesmażamy filet ,dodajemy por i paprykę.
  • Włoska tarta z oliwkami 2. Smażymy chwile razem. Śmietanę mieszamy z tartym na tarce jarzynowej serem, resztą jajek i białkami.
    Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
    Ciasto wyciągamy z lodówki, wykładamy do posmarowanej margaryną formy do tarty.
    Przelewamy masę jajeczną na ciasto.
  • Włoska tarta z oliwkami 3. Przestudzoną zawartość rondelka przekładamy do formy.
    Na wierzchu układamy oliwki.
    Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 45 minut.

Komentarze

Podobne przepisy