Włoska sałatka z pieczonego bakłażana

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tą sałatkę pokazała mi moja mama, i robię ją bardzo często. zasmakowała mi. Po raz pierwszy jadłam bakłażana w tej postaci. Uwielbiam robić z nim kanapki.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - bakłażan: 1 sztuka
    - natka pietruszki: 1 pęczek
    - czosnek w ząbkach: 2 sztuki
    - oliwa z oliwy: 5 łyżek
    - ocet winny czerwony: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Włoska sałatka z pieczonego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły.

    2. W kubku przygotuj dressing : oliwa ocet sól i pieprz

    3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.

    4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażany. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "weźmie" dresing. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować