Tą sałatkę pokazała mi moja mama, i robię ją bardzo często. zasmakowała mi. Po raz pierwszy jadłam bakłażana w tej postaci. Uwielbiam robić z nim kanapki.
Włoska sałatka z pieczonego bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
1. Pokrój bakłażana na 1 cm krążki, i upiecz na suchej patelni (bez tłuszczu) tak aby się lekko zrumieniły.
2. W kubku przygotuj dressing : oliwa ocet sól i pieprz
3. Czosnek pokrój w talarki a natkę pietruszki drobno posiekaj.
4. Teraz ważna kolej przygotowywania: zdejmuj gorące krążki bakłażana i układaj warstwowo.Na pierwszą warstwę bakłażana nałóż czosnek mniej więcej po 1-3 plasterki, wszystko zależy od wielkości ząbka i polej dressingiem, posyp natką. Teraz układaj drugą warstwę i tak do aż skończą się bakłażany. Najlepiej układać w szklanej misce. Przed podaniem poczekaj aż bakłażan ostygnie i "weźmie" dresing. Schłódź w lodówce. Można jeść przez kilka dni. Super smakuje z ciabattą.
Komentarze