włoska parmigiana/zapiekanka z bakłażana

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Podczas mojego rocznego pobytu we Włoszech spróbowałam wiele lokalnych potraw, jednak wbrew pozorom moimi ulubionymi nie były dania z makaronu a między innymi ta właśnie przepyszna zapiekanka oddająca w stu procentach klimat południowych Włoch.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 2 bakłażany
    2 puszki krojonych pomidorów lub butelka włoskiego sosu pomidorowego passata
    opakowanie tartej mozzarelli lub tartego żółtego sera
    opakowanie tartego parmezanu
    3 ząbki czosnku
    jajko
    odrobina mleka
    pół szklanki mąki
    oliwa z oliwek
    bazylia, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Włoska parmigiana/zapiekanka z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Umyte bakłażany ze skórką pokroić w cienkie podłużne plastry, nasolić i pozostawić na minimum godzinę, żeby puściły gorzki sok. Po tym czasie bakłażany opłukać i odcisnąć w ręczniku papierowym.
    2.Bakłażany obtoczyć w mące a następnie w jajku wymieszanym z odrobiną mleka. Smażyć każdy plaster z dwóch stron dosłownie przez chwilę, do zarumienienia.
    3.Wyciśnięty czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać pomidory, bazylię, sól. Dusić do momentu aż sos zgęstnieje.
    4.Na spodzie naczynia żaroodpornego rozsmarować cienką warstwę sosu, ułożyc obok siebie plastry bakłażana, posmarować sosem, posypać parmezanem i mozzarellą, znów ułożyć bakłażany, rozsmarować sos, posypać parmezanem i mozzarellą i tak do wykończenia składników. Ostatnią warstwą musi być mozzarella. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować