Nie pracuję, mam więc dużo czasu na gotowanie i eksperymenty. Dbam, aby cała moja rodzina odżywiała się zdrowo. Zbieram przepisy na dania oryginalne, ale z łatwo dostępnych produktów.
Składniki:
● 2 szkl. mleka
● 2 szkl. mąki
● jajko
● 3-4 bakłażany
● 2 l soku pomidorowego
● 2 cebule
● mały seler
● marchewka
● pietruszka
● 75 dag sera mozzarella lub gouda
● 25 dag parmezanu
● bazylia
● oregano
● sól
● pieprz ziołowy
● olej
Włoska parmigiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażany myjemy, obieramy
i kroimy w ok. 1-cm podłużne
plastry. Lekko solimy i odstawiamy
na godzinę, aż
puszczą sok. Osączamy. Z mleka,
mąki, jajka i szczypty soli
przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
Maczamy bakłażany
i smażymy na małym ogniu
na jasnozłoty kolor. Osączamy
z tłuszczu.
2.Cebule obieramy i kroimy
w kostkę. Pozostałe warzywa
myjemy, obieramy, ścieramy na
tarce o dużych oczkach. Podsmażamy
z cebulą na rozgrzanym
oleju. Wlewamy sok pomidorowy.
Doprawiamy solą,
pieprzem i ziołami. Dusimy ok.
godziny.
3.Mozzarellę kroimy w kostkę,
parmezan ścieramy na tarceo dużych oczkach. Na dno naczynia
żaroodpornego wlewamy
trochę sosu warzywnego,
układamy warstwę bakłażanów,
polewamy sosem, posypujemy
mozzarellą i parmezanem.
Czynność powtarzamy do
wyczerpania składników (ostatnią
warstwą powinny być sery).
Pieczemy ok. godziny w piekarniku
rozgrzanym do 170 °C.
Komentarze