Włoska parmigiana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Nie pracuję, mam więc dużo czasu na gotowanie i eksperymenty. Dbam, aby cała moja rodzina odżywiała się zdrowo. Zbieram przepisy na dania oryginalne, ale z łatwo dostępnych produktów.

Składniki:

  • ● 2 szkl. mleka
    ● 2 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 3-4 bakłażany
    ● 2 l soku pomidorowego
    ● 2 cebule
    ● mały seler
    ● marchewka
    ● pietruszka
    ● 75 dag sera mozzarella lub gouda
    ● 25 dag parmezanu
    ● bazylia
    ● oregano
    ● sól
    ● pieprz ziołowy
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Włoska parmigiana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Włoska parmigiana 1. Bakłażany myjemy, obieramy
    i kroimy w ok. 1-cm podłużne
    plastry. Lekko solimy i odstawiamy
    na godzinę, aż
    puszczą sok. Osączamy. Z mleka,
    mąki, jajka i szczypty soli
    przygotowujemy ciasto naleśnikowe.
    Maczamy bakłażany
    i smażymy na małym ogniu
    na jasnozłoty kolor. Osączamy
    z tłuszczu.
  • Włoska parmigiana 2. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Pozostałe warzywa
    myjemy, obieramy, ścieramy na
    tarce o dużych oczkach. Podsmażamy
    z cebulą na rozgrzanym
    oleju. Wlewamy sok pomidorowy.
    Doprawiamy solą,
    pieprzem i ziołami. Dusimy ok.
    godziny.
  • Włoska parmigiana 3. Mozzarellę kroimy w kostkę,
    parmezan ścieramy na tarceo dużych oczkach. Na dno naczynia
    żaroodpornego wlewamy
    trochę sosu warzywnego,
    układamy warstwę bakłażanów,
    polewamy sosem, posypujemy
    mozzarellą i parmezanem.
    Czynność powtarzamy do
    wyczerpania składników (ostatnią
    warstwą powinny być sery).
    Pieczemy ok. godziny w piekarniku
    rozgrzanym do 170 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_10-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować