Włoska lazania

4.5 (163 ocen)

  • 60 min

To klasyczne włoskie danie wbrew pozorom jest bardzo proste do przygotowania. Polecam przygotować je w domu.

  • 60 min

Składniki:

  • około 300-350g makaronu lasagne

    sos pomidorowy z mięsem:
    500g mięsa mielonego
    2 średnie cebule
    marchew
    2-3 gałązki selera naciowego
    2 żabki czosnku
    2-3 łyżki oliwy pomidorowej
    puszka pomidorów pelatti
    przecier pomidorowy
    łyżka pesto bazyliowego
    sól czarny pieprz, ostra papryka, oregano

    sos beszamelowy:
    2 łyżki masła
    2 łyżki maki
    1.5 szklanki mleka
    sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa

    300-400 g startego żółtego sera
    masło do wysmarowania naczynia
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Włoska lazania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos pomidorowy z mięsem: W średnim garnku podgrzewamy oliwę pomidorowa i szklimy na niej drobno posiekana cebule i przeciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Przesmażamy razem kilka minut i dokładamy mielone mięso. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem i ostrą papryką. Dodajemy pelatti, przecier pomidorowy, pesto bazyliowe i pół szklanki wody. Gotujemy razem kilka minut. Na końcu doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i oregano.
  • 2. Sos beszamelowy: Masło roztapiamy w małym garnku, zdejmujemy z palnika i dokładamy mąkę. Dokładnie rozprowadzamy i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając. Przekładamy ponownie na palnik i stale mieszając doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem i świeżo stara gałka muszkatołową.
  • 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem wylać nieco sosu pomidorowego na dno naczynia a następnie układać sekwencyjnie makaron-sos beszamelowy-starty ser- sos pomidorowy z mięsem. Ostatnia warstwą powinien być makaron przykryty sosem beszamelowym i gruba warstwa startego sera. Piec w 180 stopniach C przez 30 minut.

Porady

Nie podgotowuję makaronu przed układanie w naczyniu, gdyż nie jest to konieczne (makaron i tak zmięknie ;) ) a podczas podgotowywania płaty często się sklejają. Zamiast pesto bazyliowego możemy użyć świeżej posiekanej bazylii lub suszonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Lasagne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować