wiśniowy wieniec z mleczkiem kokosowym

0 (0 ocen)

Uwielbiam wiśnie, w sezonie używam prosto z drzewa zimą z słoika.

Składniki:

  • kostka margaryny
    300 g mąki krupczatki
    200 g mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki cukru
    cukier waniliowy
    pół szklanki mleczka kokosowego
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    4 jajka XL
    cukier puder do obsypania

Wiśniowy wieniec z mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki mieszamy z proszkiem, dosypujemy cukry. Margarynę topimy wlewamy. Jajka wbijamy, podlewamy mleczkiem. Całość na wolnych obrotach miksujemy, na gładkie niezbyt rzadkie i nie za geste ciasto.
  • 2. Wylewamy do sylikonowej formy z kominkiem niewielka ilość wiśni zalewamy następną porcją i znów wiśnie i ciasto. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Do tzw. suchego patyczka. Posypać pudrem, lub udekorować w dowolny sposób.

Porady

Silikonowych form nie natłuszczamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy