Wiśniowy torcik z cappuccino

5 (200 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

To pyszny torcik owocowy. Można go przygotować o każdej porze roku, nie zależnie od sezonu

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Tortownica 24 cm
    Biszkopt:
    • 3 duże jajka,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 płaska łyżka kakao,
    • 2 kopiate łyżki mąki,
    • Szczypta sody,
    • Szczypta proszku do pieczenia,
    • 0,5 łyżki oleju,
    • Szczypta soli,
    Dodatkowo:
    • Około 3-4 łyżki marmolady różanej
    Masa cappuccino:
    • 0,5 litra mleka,
    • 2 duże żółtka,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
    • 1 kostka masła,
    • Około 4 łyżki sypkiego cappuccino

    Jogurtowa masa:
    • 400 ml jogurtu o smaku wiśniowym,
    • 250 ml śmietanki 30%,
    • 2 galaretki wiśniowe,
    • 1 szklanka wody
    Wiśniowa galaretka:
    • 1 słoik kompotu z wiśni.
    • 2 galaretki wiśniowe,
    • Woda do dopełnienia (około 0,5 litra)
Wystaw ocenę:

5 (200 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Wiśniowy torcik z cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt przed pieczeniem 1. Białka oddzielamy od żółtek. Suche składniki (mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao) mieszamy ze sobą. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno. Do ubitych dajemy stopniowo cukier. Gdy ten się już rozpuści dodajemy stopniowo żółtka. Do puszystej masy dajemy sypkie składniki oraz wlewamy olej. Delikatnie mieszamy ciasto na najmniejszych obrotach. Gotowe wylewamy na przygotowaną tortownicę i pieczemy około 15 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
  • posmarowany biszkopt 2. Ostudzony biszkopt smarujemy marmoladą.
  • dodanie cappucino do masy 3. Połowę mleka podgrzewamy. W drugiej połowie rozpuszczamy budyń , żółtka oraz mąkę. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy do zagotowania i słodzimy do smaku. Gotowy budyń studzimy.
    Masło ucieramy. Do utartego dodajemy ostudzony budyń. na koniec dodajemy cappuccino.
  • wyłożenie masy 4. Całość dokładnie mieszamy.
    Gotową masę wykładamy na posmarowany marmoladą biszkopt.
  • dodanie jogurtu do śmietanki 5. MASA JOGURTOWA: Galaretki wsypujemy do garnka i zalewamy szklanką przegotowanej wody. Całość dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia.
    Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy stopniowo jogurt.
  • dodanie galaretki do masy 6. Na koniec wlewamy do całości lekko tężejącą galaretkę.
  • wylewanie masy jogurtowej na masę capuccino 7. Całość wylewamy na masę cappuccino i odstawiamy do lodówki by masa stężała.
  • wylewanie galaretki na wiśnie 8. Wiśnie odcedzamy. Po odcedzeniu uzyskujemy około 0,5 litry kompotu. Dolewamy do niego wodę i gotujemy (w sumie powinno być 1 litr ). W całości rozpuszczamy galaretkę. Studzimy.
    Na zastygniętej masie jogurtowej układamy wiśnie. Zalewamy je tężejąca galaretką i odstawiamy całość do zastygnięcia.

Porady

Natomiast w zbliżającym się sezonie truskawkowym można zrobić go na bazie jogurtu truskawkowego i z galaretką truskawkową. Zmieniając smak jogurtu i galaretki możemy wykonać go także z malinami, brzoskwiniami, jagodami itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować