Wiśniowy smakołyk

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 35 min

Pewnego dnia zostawiłam w garnku zupę wiśniową, która mocno się ścięła. Pomyślałam, że zrobię z niej deser. Orzeźwiające wiśnie, pożywny makaron i sos waniliowy razem świetnie smakowały.

  • 35 min

Składniki:

  • ● 1 kg wydrylowanych wiśni
    ● 3 op. galaretki wiśniowej
    ● łyżeczka cynamonu
    ● cukier
    ● 10 dag makaronu penne lub fusilli
    Do dekoracji:
    ● bita śmietana
    ● gotowy sos waniliowy
    ● wiśnie (mogą być np. kandyzowane)

Wiśniowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowy smakołyk 1. Makaron gotujemy według
    przepisu na opakowaniu. Odcedzamy
    i studzimy.
  • Wiśniowy smakołyk 2. Zagotowujemy litr wody
    i wsypujemy wiśnie. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu
    pod przykryciem. Pod koniec
    gotowania wsypujemy galaretki
    wiśniowe i mieszamy, aż się
    rozpuszczą. Zestawiamy z ognia
    i doprawiamy do smaku
    cukrem oraz cynamonem. Odstawiamy
    do ostudzenia.
  • Wiśniowy smakołyk 3. Makaron przekładamy do
    natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
    Wlewamy masę
    wiśniową, równomiernie rozkładając
    owoce. Wstawiamy
    na kilka godzin do lodówki, aby
    stężała. Przed podaniem deser
    kroimy w duże kwadraty,
    dekorujemy kleksami bitej
    śmietany i wiśniami. Polewamy
    sosem waniliowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2010

Komentarze

Podobne przepisy