Pewnego dnia zostawiłam w garnku zupę wiśniową, która mocno się ścięła. Pomyślałam, że zrobię z niej deser. Orzeźwiające wiśnie, pożywny makaron i sos waniliowy razem świetnie smakowały.
35 min
Składniki:
● 1 kg wydrylowanych wiśni
● 3 op. galaretki wiśniowej
● łyżeczka cynamonu
● cukier
● 10 dag makaronu penne lub fusilli
Do dekoracji:
● bita śmietana
● gotowy sos waniliowy
● wiśnie (mogą być np. kandyzowane)
Wiśniowy smakołyk - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy według
przepisu na opakowaniu. Odcedzamy
i studzimy.
2.Zagotowujemy litr wody
i wsypujemy wiśnie. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu
pod przykryciem. Pod koniec
gotowania wsypujemy galaretki
wiśniowe i mieszamy, aż się
rozpuszczą. Zestawiamy z ognia
i doprawiamy do smaku
cukrem oraz cynamonem. Odstawiamy
do ostudzenia.
3.Makaron przekładamy do
natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
Wlewamy masę
wiśniową, równomiernie rozkładając
owoce. Wstawiamy
na kilka godzin do lodówki, aby
stężała. Przed podaniem deser
kroimy w duże kwadraty,
dekorujemy kleksami bitej
śmietany i wiśniami. Polewamy
sosem waniliowym.
Komentarze