• Wiśniowy sernik na zimno

    Dodane przez: Mysiunia

  • Pyszny i puszysty sernik na zimno ze słodkim wiśniowym wnętrzem:) Z zewnątrz zwykłe serowe ciasto, jednak po rozkrojeniu ukazuje się prawdziwa rozkosz! Zarówna dla oka jak i naszych kubków smakowych:)

  • Składniki

    - jajka: 4 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna tortowa: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki

    - wiśnie drylowane: 4 szklanki
    - woda: 1 szklanka
    - galaretka wiśniowa: 2 sztuki
    - cukier: 4 łyżki

    - ser mielony skł.masy: 1 kilogram
    - śmietanka kremowej 30%,: 1 szklanka
    - Żelatyna: 2 łyżki
    - cukier puder do masy: 0.5 szklanki

  • Sposób przygotowania

    1.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i kolejno po jednym żółtku – cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wykładamy do wysmarowanej od dołu tortownicy i pieczemy pół godziny w temp. 170*

    2.
    galaretka wisniowa na biszkopcie - krok 2

    Wiśnie przekładamy do malaksera, wlewamy wodę i dokładnie miksujemy. Mus przelewamy do garnka, dosładzamy i gotujemy, następnie dodajemy wiśniowe galaretki i mieszamy do czasu ich całkowitego rozpuszczenia. Masę przekładamy do miski o średnicy mniejszej o przynajmniej 6-8cm niż średnica tortownicy. Odstawiamy do wychłodzenia, przed samym wyciągnięciem możemy wstawić na 10 minut do zamrażalnika (nie rozwali się podczas wyjmowania).

    3.

    Ser miksujemy z cukrem pudrem, śmietankę ubijamy na puch, a następnie dodajemy małymi porcjami do sera i miksujemy na najmniejszych obrotach. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i wolnym strumieniem wlewamy do masy serowej – cały czas miksujemy. Żelatyna podczas wlewania powinna być ciepła (nie gorąca!), dzięki czemu nie zrobią się nieprzyjemne grudki.

    4.
    sernik wiśniowy po rozkrojeniu - krok 4

    Na biszkopt układamy stężałą masę wiśniową (brzuszkiem do góry). Podgrzewamy miskę na parze i odrywamy od boków nożem, delikatnie wyciągamy i układamy na środku ciasta. Zmiksowany ser rozprowadzamy równomiernie wokół i nad masą wiśniowa. Dekorujemy wiórkami z utartej czekolady.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    lato, galaretka wiśniowa, wiśnie drylowane, konkurs_owocowy
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Mysiunia

Mysiunia 156

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2011-07-20T15:07:24+02:00

68 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »