Wiśniowy przekładaniec

4.5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję, a w wolnych chwilach gotuję i piekę ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szkl. mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szkl. cukru

    Masa:
    1 kg wiśni
    1/2 szkl. cukru
    20 g żelatyny

    Oraz:
    bita śmietana
    do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Bita śmietana

Wiśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy z cukrem. Mieszając, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem. Ciasto pieczemy (forma 25x25 cm) 40 minut w 180 °C. Studzimy. Przekrawamy na pół.
  • 2. Wiśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Osączamy z soku. Mieszamy z cukrem i rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Gdy masa lekko stężeje, smarujemy biszkopty i układamy jeden na drugim. Odstawiamy
    do stężenia. Kroimy w kawałki i dekorujemy kleksami bitej śmietany.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować