Ciasto Wiśniowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Smaki dzieciństwa.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:

    500g mąki pszennej
    250g masła
    6 żółtek
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    250ml kwaśnej śmietany 18%
    80g cukru pudru

    Wiśniowa pianka:

    6 białek
    6 łyżek drobnego cukru
    3 kisiele wiśniowe
    1 słoik wiśni wydrylowanych

    Krem:

    500ml mleka
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    140g cukru
    300g masła w temperaturze pokojowej

    Polewa:

    80g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    3 łyżki wody
    2 łyżki mleka w proszku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Ciasto wiśniowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypać do dużej misy i dodać pokrojone w kostkę masło. Dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto.
    Ciasto podzielić na sześć równych części. Ja zrobiłam to przy pomocy wagi, miałam pewność, że na każdą część przypada taka sama porcja ciasta. Każdą część owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

    Piekarnik nagrzać do 180°C, blaszkę o wymiarach 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wiśnie odsączyć z kompotu.

    Pierwszą część ciasta rozwałkować na cienki kwadrat o wielkości foremki i wyłożyć nim dno. Wstawić do piekarnika na 5 minut, żeby się lekko podpiekło. W międzyczasie ubić pianę z dwóch białek. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru, jedna po drugiej, i ubijać do uzyskania gęstej i błyszczącej masy. Dodać jeden kisiel w proszku i miksować jeszcze przez chwilę na niskich obrotach aż dokładnie połączy się z pianą. Masę równomiernie rozłożyć na podpieczonym spodzie i wyrównać. Ułożyć 1/3 wiśni w niewielkich odstępach. Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią pianę z wiśniami. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Tak samo postąpić z resztą ciasta. W ten sposób powstaną trzy warstwy.

    Przygotować krem. Mleko przelać do garnuszka, zostawiając 1/3 szklanki. Dodać do niego ziarenka z wanilii. Podgrzewać do zagotowania. W międzyczasie żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dolać resztę mleka (1/3 szklanki) i dodać obie mąki. Dobrze zmiksować. Zmniejszyć płomień i do gotującego się mleka przelać masę żółtkową, bardzo intensywnie mieszając. Podgrzewać do moment zagotowania, nie przerywając mieszania.

    Masło utrzeć na puch i stopniowo, łyżka po łyżce dodawać wystudzony budyń. Miksować do uzyskania gładkiego i puszystego kremu.

    Pierwszy placek ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią, co ułatwi wyciągnięcie gotowego ciasta. Wyłożyć na niego 1/2 kremu i przykryć kolejnym plackiem lekko dociskając. Czynność powtórzyć z pozostałym kremem i ostatnim plackiem.

    Przygotować polewę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować