Wiśniowy murzynek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Uwielbiam ciasta czekoladowo-wiśniowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3-4 łyżki kakao

    krem:
    1 miękka margaryna
    1 puszka masy kajmakowej o smaku czekoladowym

    polewa:
    100g margaryny
    1 szklanka cukru pudru
    3 łyżki mleka lub wody
    3 łyżki kakao
    1 gorzka czekolada

    wiśnie

Wiśniowy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowy murzynek 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, i
    żółtka, następnie wsypać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wyłożyć na wysmarowaną blachę i piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni.

    Margarynę połączyć z masą kajmakową. Gdy otrzymamy gładką masę, należy przełożyć nią przekrojone na pół ciasto, zostawiając trochę na wierzch placka.

    Przyrządzamy polewę. Składniki umieszczamy w miseczce nad garnuszkiem , roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie odstawiamy i czekamy aż polewa zgęstnieje.

    Lekko ciepłą polewą polewamy wiśnie.

Porady

Jeżeli ktoś preferuje bardziej słodkie ciasta można zastąpić w polewie gorzką na mleczną czekoladę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy