Wiśniowo-malinowe semifreddo

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Semifreddo to włoski deser. Na wpół zamrożony krem z jajek i śmietany kremówki. Do mojej wersji dodałam maliny i wiśnie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - jajka: 2 sztuki
    - żółtka: 3 sztuki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - laska wanilii: 1 sztuka
    - śmietana kremówka: 250 mililitrów
    - maliny: 100 gramów
    - wiśnie: 100 gramów

Wiśniowo-malinowe semifreddo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka, żółtka i cukier ubijać (za pomocą miksera lub trzepaczki) w misce nad gotującą się wodą. Po 5 minutach zdjąć miskę z garnka i mieszać do momentu aż masa wystygnie.
  • 2. Maliny i wiśnie zmiksować, dodać do masy jajecznej.
  • 3. Kremówkę ubić na sztywno, dodać ziarna wanilii i połączyć z masą jajeczno-owocową. Dokładnie wymieszać, wstawić do zamrażalnika na 5-6 godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy