Wiśniówka

4.5 (159 ocen)

  • 30 min

W mojej piwniczce, oprócz tradycyjnych przetworów z owoców i warzyw, nie może zabraknąć nalewek i likierów.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
    15 pestek z wiśni
    1 kg cukru
    0,5 l spirytusu
    0,5 l wódki
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Napoje Alkohole Nalewki Wiśniówka

Wiśniówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie i pestki włożyć do słoja i zasypać cukrem. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. Powstały sok zlać do garnka, zagotować i ostudzić. Do zimnego dolać spirytus, wymieszać i przelać do butelek, odstawić. Wiśnie, które zostały w słoju, zalać wódką i odstawić na około 2 tygodnie. Po tym czasie wymieszać sok ze spirytusem i przecedzoną wódkę. Przecedzić jeszcze przez gazę i rozlać do butelek. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować