Wiśniowiec z różową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek delikatnie mieszając. Gotowe ciasto pieczemy 30-45 min. w tem. 180*C.
2.Masa wiśniowa:
Wiśnie wraz z kompotem przelewamy do garnka i uzupełniamy wodą (ma być ok. 600-700 ml.). Stawiamy na ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. W 1/2 szkl. wody rozprowadzamy 3 budynie i wlewamy do wiśni gdy te zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (nie wrzącej) wsypujemy 2 galaretki (proszek) i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i odstawiamy do całkowitego stężenia.
3.Pianka:
Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody. Śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotową piankę wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia.
Porady
Następnym razem zrobię na kompocie brzoskwiniowym, myślę, że placek powinien być równie pyszny.
Komentarze