Wiśniowiec z różową chmurką

4.49 (191 ocen)

Proste, szybkie i pyszne ciasto na kompocie z wiśni

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    2-3 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    1 l słoik kompotu z wiśni (wiśnie wraz z sokiem)
    3 budynie wiśniowe lub śmietankowe
    2 galaretki wiśniowe
    3 łyżki cukru

    Pianka:
    2 Śnieżki
    2 galaretki wiśniowe
    400 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.49 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Pianka

Wiśniowiec z różową chmurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku ciągle ucierając. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek delikatnie mieszając. Gotowe ciasto pieczemy 30-45 min. w tem. 180*C.
  • 2. Masa wiśniowa:
    Wiśnie wraz z kompotem przelewamy do garnka i uzupełniamy wodą (ma być ok. 600-700 ml.). Stawiamy na ogniu i dodajemy 3 łyżki cukru. W 1/2 szkl. wody rozprowadzamy 3 budynie i wlewamy do wiśni gdy te zaczną się gotować. Zdejmujemy z ognia i do gorącej masy (nie wrzącej) wsypujemy 2 galaretki (proszek) i całość energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. Masę wykładamy na wystudzony biszkopt i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • przełożenie 3. Pianka:
    Galaretki rozpuścić w 2 szkl. wody. Śnieżkę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać mikserem. Gotową piankę wykładamy na masę wiśniową. Odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Następnym razem zrobię na kompocie brzoskwiniowym, myślę, że placek powinien być równie pyszny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować