Wiśniowiec z masą cytrynową

4.97 (166 ocen)

Przepis na ciasto pochodzi z "Wielkiej księgi ciast siostry Anastazji"

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag margaryny
    25 dag cukru pudru
    25 dag mąki pszennej
    6 jajek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka amoniaku
    1 cukier waniliowy
    2 płaskie łyżki kakao
    1/2 szklanki orzechów mielonych

    Masa wiśniowa:
    1 litrowy słoik kompotu z wiśni
    2 galaretki wiśniowe

    Masa cytrynowa:
    1 śmietana "Śnieżka"
    1/2 szklanki słodkiego mleka
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.97 (166 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Kompot

Wiśniowiec z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.Na końcu dodać pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części.
    Jedną część pozostawić białą - do drugiej dodać kakao - do trzeciej orzechy. Każde ciasto piec osobno (forma 25/35 cm.) w temp. 170*C przez ok. 20 min.



  • 2. Masa wiśniowa:
    Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.

  • 3. Masa cytrynowa:
    Śmietanę "śnieżkę" ubić z zimnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody).
  • 4. Przełożenia:
    placek jasny-masa wiśniowa-placek orzechowy-masa cytrynowa-placek kakaowy-polewa, cukier puder lub bez dekoracji.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Masa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować