Wiśniowiec z masą cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem.Na końcu dodać pianę z białek.Ciasto podzielić na 3 części.
Jedną część pozostawić białą - do drugiej dodać kakao - do trzeciej orzechy. Każde ciasto piec osobno (forma 25/35 cm.) w temp. 170*C przez ok. 20 min.
2.Masa wiśniowa:
Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.
3.Masa cytrynowa:
Śmietanę "śnieżkę" ubić z zimnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody).
4.Przełożenia:
placek jasny-masa wiśniowa-placek orzechowy-masa cytrynowa-placek kakaowy-polewa, cukier puder lub bez dekoracji.
Komentarze