Ciasta amoniakowe przekładane dwoma masami wiśniową i pianką cytrynową. Bardzo smaczne połączenie smakowe polecam na różne przyjęcia. (przepis już był dodany ostatnio ale aktywowałam stare konto więc dodaje go tutaj )
Wiśniowiec z masą cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i amoniak. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 część - jedną zostawiamy białą - do drugiej i trzeciej dodajemy po łyżce kakao. Każde ciasto pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 170.( wymiar blaszki 25 na 36 cm. )
2.Przecedzić kompot, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości, zagotować i rozpuścić galaretki. Na koniec wmieszać wiśnie.
3.Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody tężejącą galaretkę.
4.Przełożenie ciasta Ciemne ciasto - tężejąca masa wiśniowa - ciasto jasne - masa cytrynowa - ciasto ciemne - polewa
Komentarze