Wiśniowiec z masą cytrynowa

4.49 (199 ocen)

  • 2 godz.

Ciasta amoniakowe przekładane dwoma masami wiśniową i pianką cytrynową. Bardzo smaczne połączenie smakowe polecam na różne przyjęcia. (przepis już był dodany ostatnio ale aktywowałam stare konto więc dodaje go tutaj )

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto
    - 30 dag margaryny
    - 25 dag cukru pudru
    - 25 dag mąki pszennej
    - 6 jajek
    - 1łyżeczka proszku
    - 1 łyżeczka amoniaku
    - 1 cukier waniliowy
    - 2 łyżki kakao

    Masa wiśniowa
    - 1 litrowy słoik kompotu z wiśni
    - 2 galaretki wiśniowe

    Masa cytrynowa
    - 1 śmietana śnieżka
    - 1/2 szklanki mleka
    - 1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

4.49 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowiec z masą cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie ciasta 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, cukier waniliowy, mąkę, proszek i amoniak. Na koniec dodać pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 część - jedną zostawiamy białą - do drugiej i trzeciej dodajemy po łyżce kakao. Każde ciasto pieczemy osobno przez 20 minut w temperaturze 170.( wymiar blaszki 25 na 36 cm. )
  • Masa wiśniowa
2. Przecedzić kompot, wiśnie wydrylować. Kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości, zagotować i rozpuścić galaretki. Na koniec wmieszać wiśnie.
  • Masa cytrynowa
3. Ubijamy śnieżkę z mlekiem, dodajemy rozpuszczoną w 1/2 szklance wody tężejącą galaretkę.
  • Przełożenie ciasta 4. Przełożenie ciasta Ciemne ciasto - tężejąca masa wiśniowa - ciasto jasne - masa cytrynowa - ciasto ciemne - polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować