Wiśniowe cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jedną tabliczkę czekolady rozpuszczamy w 10 łyżkach mleka. Odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Czekoladę mieszamy z żółtkami, delikatnie mieszamy z pianą. Do czekoladowej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (38x25). Pieczemy ok. 25 min. w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie pozbawiamy pestek. Zagotowujemy ze szklanką cukru i szklanką wody. Gotujemy ok. 10 min., żeby wiśnie puściły sok. Wsypujemy 2 galaretki i 2 budynie rozrobione w pół szklanki wody. Gotujemy chwilę aż masa zgęstnieje. Masę wylewamy na biszkopt. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Serki, cukier puder, cappuccino miksujemy przy pomocy miksera. Wlewamy żelatynę, mieszamy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do masy cappuccino Wylewamy na masę wiśniową. Ciasto posypujemy czekoladą (pół tabliczki) startą na grubych oczkach. Przechowujemy w lodówce.
Komentarze