Wiśniowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię zaskakiwać swojego męża różnymi pysznymi potrawami. A ponieważ ma szczególną słabość do słodyczy, często piekę ciasta i robię desery.

Składniki:

  • ● ok. 20 dag wiśni
    ● 20 dag jogurtu naturalnego
    ● 20 dag mascarpone
    ● 2 łyżki cukru
    ● łyżka cukru waniliowego
    ● łyżka soku z pomarańczy
    ● łyżka soku z cytryny
    ● 5 g żelatyny

Wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wiśnie myjemy, osuszamy
    i drylujemy. Kilka odkładamy
    do dekoracji, pozostałe
    kroimy w małe kawałki.
  • 2. Żelatynę zalewamy odrobiną
    zimnej wody i odstawiamy
    na 10 minut do namoczenia.
    Następnie mieszając,
    podgrzewamy, aż się
    rozpuści. Studzimy.
  • 3. Jogurt miksujemy z serem
    mascarpone, cukrem,
    żelatyną i cukrem waniliowym
    na jednolitą masę. Następnie
    dodajemy pokrojone
    wiśnie oraz sok z pomarańczy
    oraz cytryny. Dokładnie
    mieszamy.
  • 4. Do filiżanek wkładamy
    papierowe foremki do muffinek
    i napełniamy masą. Mrozimy
    3 godziny. Wyjmujemy,
    usuwamy foremki, a lody
    wkładamy do pucharków.
    Dekorujemy wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Komentarze

Podobne przepisy