Wiśniowa szarlotka

4.98 (151 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Taka inna szarlotka :) Są jabłka, ciasto kruche i to wszystko dopełnia sok wiśniowy, powiem że wyszła super.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • ciasto kruche: 2 żółtka
    1 czubata szklanka mąki pszennej
    100 g masła
    2 łyżki cukru pudru
    dodatki:
    4 duże jabłka
    1,5 szklanki soku wiśniowego
    1 budyń duży na 3/4 l mleka, może być waniliowy, śmietankowy
    2 białka
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (151 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Wiśniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kruche ciasto 1. Na stolnicy zagniatamy ciasto kruche, wstawiamy do lodówki by odpoczęło.
    Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę.
    W garnku podgrzewamy szklankę soku wiśniowego jak mamy za słodki to rozcieńczamy z wodą, ja miałam robiony i akurat był w sam raz. W pozostałej połowie szklanki soku mieszamy budyń. Do gotującego się soku wsypujemy jabłka, a po chwili rozmieszany budyń.
  • ciasto z budyniem 2. Ciasto kruche wałkujemy na placek i wylepiamy dno i do połowy brzegi małej tortownicy (20 cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
    Na ciasto wylewamy nasz jabłkowo- wiśniowy budyń, wstawiamy ciasto do piekarnika na około 50 minut i pieczemy w 170 stopniach.
    Ubijamy 2 białka z dwoma łyżkami cukru na sztywno, i jak widzimy że ciasto kruche bo bokach zaczyna być przypieczone, dekorujemy wierzch białkami. Całość jeszcze podpiekamy 5 minut. Ciasto najlepiej schłodzić by masa dobrze zastygła.

    SMACZNEGO

Porady

Możemy dodać inny sok dosyć gęsty ( nie z kartonika ) np. malinowy lub z aronii, jak również z pomarańczowym też byłoby super.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Sok wiśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować