Wiśniowa Pychotka

4.5 (149 ocen)

Pyszne, lekkie ciasto, w sam raz dla wielbicieli wiśni.

Składniki:

  • Biszkopt:
    -4 jajka
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki mąki
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa wiśniowa:
    - 1 litr soku wiśniowego z kartonu
    - 3 budynie śmietankowe
    - 3 łyżki cukru

    Pianka wiśniowa:
    - 2 bite śmietany w proszku ,,Śnieżka"
    - mleko do rozrobienia
    - 2 galaretki wiśniowe

    Dodatkowo:
    - delicje wiśniowe (2 opakowania lub jedno duże)
    - gotowa polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: z białek ubić pianę, do sztywnej piany wsypać cukier, wymieszać z żółtkami i mąką. Wlać do prostokątnej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
  • 2. Masa wiśniowa: na soku wiśniowym ugotować budyń z dodatkiem cukru.
    Jeszcze gorący wylać na biszkopt. Na masie wiśniowej ułożyć delicje.
  • 3. Pianka wiśniowa: galaretki rozrobić w 2 szklankach wody. ,,Śnieżki" ubić według przepisu na opakowaniu. Wlać lekko stężałą galaretkę, wymieszać i wyłożyć piankę na delicje. Wierzch wygładzić. Całość udekorować polewą czekoladową.

Porady

Zamiast soku z kartonu można użyć kompotu wiśniowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować