Bajaderka trochę nietypowa - przygotowana na budyniu i z dodatkiem galaretki wiśniowej.
Składniki:
700 g suchego ciasta lub ciastek (u mnie ciasto drożdżowe z makiem)
300 g płatków kukurydzianych
175 g masła
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
1 opakowanie galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody)
Wiśniowa bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto / ciastka pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę.
2.Masło rozpuścić, dodać cukier, mleko i proszek budyniowy - dokładnie wymieszać. Z mieszanki ugotować rzadki budyń. Zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
3.Gorącym budyniem z galaretką zalać rozdrobnione ciasto / ciastka i wymieszać. Następnie wsypać płatki kukurydziane i całość wyrobić na jednolitą masę. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Odłożyć do stężenia.
Porady
Ciasto można wzbogacić bakaliami.
Bajaderkę można polać polewą kakaową lub czekoladową.
Ilość dodanego cukru należy uzależnić od tego, jak słodkie ciasto lub ciastka zostały użyte do przygotowania bajaderki.
Komentarze