Wiśniowa bajaderka

0 (0 ocen)

Bajaderka trochę nietypowa - przygotowana na budyniu i z dodatkiem galaretki wiśniowej.

Składniki:

  • 700 g suchego ciasta lub ciastek (u mnie ciasto drożdżowe z makiem)
    300 g płatków kukurydzianych
    175 g masła
    3 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1 opakowanie galaretki wiśniowej (na 1/2 L wody)

Wiśniowa bajaderka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowa bajaderka 1. Ciasto / ciastka pokruszyć lub pokroić w drobną kostkę.
  • Wiśniowa bajaderka 2. Masło rozpuścić, dodać cukier, mleko i proszek budyniowy - dokładnie wymieszać. Z mieszanki ugotować rzadki budyń. Zdjąć z ognia. Do gorącego wsypać suchą galaretkę i mieszać, aż się rozpuści.
  • Wiśniowa bajaderka 3. Gorącym budyniem z galaretką zalać rozdrobnione ciasto / ciastka i wymieszać. Następnie wsypać płatki kukurydziane i całość wyrobić na jednolitą masę. Przygotowane ciasto przełożyć do blachy (39 x 24) wyścielonej papierem do pieczenia. Odłożyć do stężenia.

Porady

Ciasto można wzbogacić bakaliami. Bajaderkę można polać polewą kakaową lub czekoladową. Ilość dodanego cukru należy uzależnić od tego, jak słodkie ciasto lub ciastka zostały użyte do przygotowania bajaderki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy